Thursday 31 May 2012

31 maja

Przyszły zamówione 28 maja nasiona ze sklepu Pomidorlandia.pl
- cebula łodygowa Natsuguro
- musztardowiec Ruby Streak
- mizuna Purple
- chryzantema jadalna
plus kupon z 10% zniżki na następne zakupy.

Będę je wysiewać do skrzynek w sierpniu.

Biała cebula łodygowa Natsuguro
Jest jedną z najbardziej popularnych odmian cebuli łodygowej w Japonii. Roślina ta nie wytwarza cebuli, osiąga około 60 cm wysokości, z czego 1/3 stanowi jadalna łodyga. Zarówno łodyga jak i liście są jadalne w każdej fazie wzrostu. Mają lekko cierpki, bardzo wyraźny i świeży smak i nadają się do szerokiej gamy zastosowań: do sałatek, smażenia, sukiyaki, tempura, jak i wielu innych tradycyjnych dań japońskich. Na tle innych cebul łodygowych wyróżnia ją odmienny smak i dłuższa łodyga. Łodyga rośliny dla uzyskania jeszcze ciekawszego efektu może być bielona - obsypuje się ją w miarę wzrostu ziemią, dzięki czemu ma piękny, czysto biały kolor. Siew wiosną po przymrozkach i latem

Chryzantema jadalna
Odmiana zieleniny bardzo popularna w Tajwanie, gdzie jest częścią dużej liczby dań. Podawana zarówno w sałatkach jak i po podsmażeniu.Liście tej chryzantemy są kruche i soczyste.Charakteryzuje się intensywnym i wyraźnym smakiem.
Najlepiej siać wiosną i jesienią, gdyż roślina lubi chłodniejszy klimat. Rośnie bardzo szybko i nadaje się do zbioru w każdej fazie.

Musztardowiec Ruby Streak

Odmiana o bardzo delikatnych głęboko powcinanych liściach, przebarwiających się z koloru zielonego na fioletowy. Świetnie komponuje się z sałatkami, dodając ciekawy akcent kolorystyczny. W smaku lekko pikantna. Roślina rośnie bardzo  szybko, nadaje się do uprawy od wiosny aż do późnej jesieni.



Mizuna Purple
Pierwsza na Świecie purpurowa odmiana Mizuny. Niestandardowy kolor i tradycyjny już smak Mizuny sprawiają, że doskonale nadaje się do świeżych sałatek, gdzie jej kolor wprowadza ożywienie. Zielone liście w połączeniu z fioletowymi chrupiącymi łodyżkami są idealne do sałatkowych miksów. Odmiana ta jest hitem w najdroższych tokijskich restauracjach. Bardzo prosta w uprawie i doskonała w smaku.